Home > Star Trek > This would’ve been a great day for a bike ride…

This would’ve been a great day for a bike ride…

Unfortunately I had to stay home this Thanksgiving rather than go spend it with family as I’ve done the past couple of years, since my deadline on Star Trek: Enterprise — Rise of the Federation: A Choice of Futures (or STEROTFACOF, I guess) looms near and I simply don’t have the luxury to take a trip. But staying here had its advantages, because it was a very nice day today, getting to an unseasonably high upper sixties. I went out for a walk this afternoon to do some thinking about the scene I had to write today, and as I saw how empty the streets were, I realized it would’ve been a perfect day to ride my bike over to campus. Unfortunately, I’ve gotten too much out of the habit of bike riding lately, and my tires are no doubt completely flat by now. Also, since I’m so out of practice at it, I feared that if I did go back, get my bike, walk it to the bike shop, fill the tires, and then ride around campus for a while, I’d be too worn out to write when I got back. Still, it would’ve been nice. I should really try to get back into riding again — I need to get back into better shape. It’s just that the streets around here aren’t very good for it. And the university’s only a good place to ride on Sundays or holidays when it isn’t crowded.

Still, I did at least walk over to campus, and took advantage of the near-total emptiness of the place to get some good thinking done. I revisited a place that used to be my favorite spot when I was in college, something I always thought of as “the Alcove,” though I knew that wasn’t the right word for it. I suppose it’s more properly a small courtyard. It’s a place that used to be a sort of a porch outside the eastern side door of the Old Chemistry building — I know because there’s a porch with the same architecture on the opposite side — but that was walled in when Brodie Plaza was built next to it decades ago, with the plaza level being a story above the porch level. So what was a porch became a sunken area, and what had been the steps down from the porch were walled off and turned into a planter, with a bench of thick wooden planks built across the gap where the steps were, and another bench along the side at right angles — plus a stairway going up to the plaza level. I always found it a nice place to sit or pace around and do some thinking by myself, or occasionally to hang out with a friend. I don’t get back there very often these days, but sometimes I like to go there when I need to do some thinking.

When I got there today, though, I was a bit saddened to discover that the benches were gone. I’m not sure when, but I’d say it wasn’t too long ago, since there still seemed to be a pattern of moss or residue or something on the top of the low stone wall that one of the benches was built around/over, conforming to the shape of its slats. And I’m not sure why they were taken out, but I’m hoping it’s just because the wood was rotting or something and they wanted to replace them. I certainly hope it’s not the first step in something more drastic. “The Alcove” has been a favorite spot of mine for over a quarter-century now, and I’d hate to lose it — even if I’ve only been there a few times in the past decade.

Anyway, I felt I came up with some promising ideas for how to resolve a key scientific/technical plot point in the novel, but realized that it would help me to do some more research, so I headed back home so I could use the computer. But on the way home, I questioned one of the assumptions I’d been making in my outline about how this subplot would play out, and I realized that the plot point I was trying to work out how to do — which involved figuring out how to use concept A as an analogy that would inspire a character to solve a problem with concept B — was actually unnecessary and even kind of hokey. And once I was free of the need to connect A and B, I realized there was a much simpler and less contrived way to resolve the problem with B. So by the time I got home, I had, in fact, solved my story issue by realizing I didn’t need it at all. Which saves me some work, and makes the story a bit better.

My makeshift Thanksgiving dinner was one I got the fixings for a few days ago at the store — the same 90-second turkey-and-stuffing microwave entree that’s one of my staples these days, but with a single-serve cup of microwave mashed potatoes and an ear of corn that I steamed in the husk — followed a couple of hours later by a bowl of Graeter’s pumpkin ice cream in lieu of pumpkin pie. Fairly simple, but good.

And now I’m sleepy.

About these ads
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 355 other followers

%d bloggers like this: